Satiren

Så'r det sagt!

Den 8. december 1921 så verden disse ord for første gang: "Et billede kan sige mere en tusind ord". Well okay, de blev formuleret på engelsk af journalisten Fred R. Barnyard i handelsbladet Printers' Ink, da han med ordene "One look is worth more than a thousand words", ville overbevise annoncører om, at det var bedst at bruge billeder i reklamerne på siden af sporvogne. Barnyard, der i 1927 foryngede sit citat og erstattede "look" med "picture", havde lånt lidt fra Konfutse, Napoleon Bonaparte og den russiske forfatter Ivan Turgenev med flere.

Dermed har jeg allerede brugt alt for mange ord på at sige det, som jeg ville have sagt; at billedet - ikke mindst de satiriske af slagsen - tit og ofte er den korteste vej til klar besked. Jeg skal derfor straks give ordet til... billedet!

DANSKE BØRN STAVER AD HEVLEDE TIL Forskere og politikere mener, at det står sløjt til med danske skolebørns evne til at stave.

DEN DANSKE SPROG ER EN SVÆR ÉN- DEN TALES MED BESVÆR AF DEM INDFØDTE Nogle danske børn kan ikke tale rent, når de begynder i skolen.

...OG OTTO PEJJERSENS HOSPITAL Gadeskiltene i Århus er slidte, svære at tyde og vist ikke alle lige fra i går. Især turisterne har svært ved at afkode skiltene.

HAVGUDSDYRKELSE Nogle sportsglade århusianere mener, at et af byens berømte springvand skal omdøbes til "Caroline og Havmanden".

KOM SÅ DE HVIE Der blev stillet meget store forventninger til Peter Sørensen, da han blev ny træner for AGF's fodboldhold.

ANDRE BAALLER PÅ SAAPPEN Århus Byråd hare besluttet sig: Den 1. januar 2011 staves Århus ikke med å, men aa. Ikke alle er glade for beslutningen.

HJERNER FOR VINDINGENS SKYLD Nogle politikere og erhvervsfolk i Århus mener, at byen bør gøre meget mere for at tiltrække hjerner og viden.

UENIGHEDSLISTEN Alle partierne sagde ja til budget med Wammen... undtagen Enhedslisten, der sagde nej og amen.

NEDTUR Borgmester Nicolai Wammen (S)  tilbød før valget en rådmandspost til de konservatives Marc Perera Christensen. Knap et år senere forslår borgmesteren, at Pereras rådmandspost spares væk.

RUMBLE IN THE JUNGLE Valgkampen op til byrådsvalget i 2009 vækker minder om tidligere tiders tvekampe. To sværvægtere stjæler fuldstændigt billedet op til valgdagen: Wammen og Bjerregaard.

HIP HIP HURRA Så er det budget barberet. Det bliver fejret af de århusianske byrådspolitikere. Deltagerne i Skagen-skålen er fra venstre Marc Perera Christensen (K),Niels Brøchner (K), Gert Bjerregaard (V), Peter Thyssen (R), Nicolai Wammen (S) og Niels Brammer (tidl. DF).

IKKE DEN SKARPESTE KNIV I SKUFFEN Hele landet er i oprør over en række knivoverfald i nattelivet.

BLODIGE OPGØR I Århus præges debatten dels af volden i nattelivet og af beskæringen af byens grønne områder. Især fældningen af en blodbøg på Randersvej og træerne, der skyggede for en koncert i Musikhusparken, får borgerne helt op i det blodrøde felt.

LIGE TIL AT TA' BILLETTEN OVER Problemerne med de nye og moderne billetautomater i de århusianske bybusser er ude af kontrol. Automaterne er ofte ude af drift, eller også "sluger" de passagerernes Dankort.

UFORSKAMMET DYRT Århus' borgere og turister klager over uforskammet og elendig betjening på de dyre  cafeer langs Århus Å og i byens butikker.

HVO INTET VOVVER Eksempler i medierne på, at hunde bider... har fået regeringen og Dansk Folkeparti til at forbyde en række hunderacer - trods advarsler fra dyrlæger, politiet, diverse eksperter og regeringens eget hundelovs-udvalg.

TROLDENS LÆRLING Spindoktorer mener, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bør få et stilmæssigt face lift, så kan kan lægge afstand til forgænger Anders Fogh Rasmussen.

RØR BLOT IKKE VED MIN GAMLE JUL Dansk Folkeparti mener ikke, at juleevangeliet har noget med folk på flugt at gøre. "Mørkemænd" og andre "typer som" Århus-biskoppen Kjeld Holm og sognepræst Bodil Hindsholm Hansen har misforstået Biblen og skal ikke ødelægge vores billede af, hvordan en hyggelig, dansk jul ser ud, mener partiet.

KICK OFF Valgkampen er sparket i gang.

VILD MED GRUNDLOV  En række oppositionspolitikere og politiske eksperter mener, at et smalt flertal i Folketinget lader regeringen slippe afsted med at bryde regler, forordninger, love... og Grundloven.

CAND. POLYPHILLA Regeringen mener,

at  den danske ungdom fjumrer for

meget.  Trods høj arbejdsløshed blandt

akademikere skal de unge hurtigt

igennem uddannelsessystemet,

mener den. Nogle af de unge har lidt

svært ved at se fidusen.

FARVELPRISEN Den systemkritiske Liu Xiaobo fra Kina fik Nobels Fredspris 2010.

FACELIFT Facebook fik en grafisk og indholdsmæssig ansigtsløftning i 2010.

HOVEDLØS GERNING Mange cyklister lytter til musik i hovedtelefoner i bytrafikken.

EN HISTORIE MED KØD PÅ Vinderen af Tour de France 2010, Alberto Contador, er helt sikker på, at det er nogle saftige hormonbøffers skyld, at han nu er mistænkt for at have dopet sig.

AF EN ANDEN VERDEN I september 2010 opdagede rumforskere Gliese 581 g. Det er en planet, der minder om Jorden. Spørgsmålet er, om der er intelligent liv.

TERRORBEKÆMPELSE

INTET NYT FRA KUNSTFRONTEN Over 90 pct. af støtten fra Statens Kunstfond er givet til kunstnere fra København.